De kleurgrasparkiet in opmars

14-12-2020 20:12

De kleurgrasparkiet in opmars.

Naar aanleiding van een artikel in BGC info augustus 2016 wil ik daar even terug op inpikken.

Ik weet nog heel goed dat ik dit artikel las en dacht van “ja dit klopt wel”. Op alle wedstrijden waar ik in die periode ging kijken om een idee te krijgen hoe een vogel er het best uitzag, viel mij op dat er veel Engelse zaten en maar een paar kleintjes en dan was de kwaliteit nog zeer bedroevend. Nu, 3 jaar verder liggen de kaarten heel anders. Het tegenovergestelde is tegenwoordig waar. De speciaal clubs waarvan BGC-eentje is niet meegeteld. Wanneer tegenwoordig naar een wedstrijd gaan als deelnemer of als kijker dan valt vooral de vooruitgang in kwaliteit enorm op. Aan alle aandachtspunten van de vogel is door heel veel liefhebbers heel hard gewerkt. Het is gedaan met een peruches, zoals men ze vroeger in de volksmond noemde, te vangen uit de volière, ze in een kooi te steken en een wedstrijd te gaan winnen. Nee zo werkt het niet meer. De vogels van tegenwoordig zijn afgeborsteld en hebben hun weg gevonden binnen de vogelwereld. Er wordt niet meer mee gelachen maar rekening mee gehouden.

Een heel mooi voorbeeld hiervan is de voorbije 2 jaar het BK van BGC met telkens heel veel kleurgrasparkieten. In 2017 waren er een 40-tal, 2018 toen ik in samenspraak met het bestuur van BGC mijn schouders er heb ondergezet kwamen we uit op 187 stuks en dit jaar hebben we dit record scherper gesteld met 214 kleurgrasparkieten. Ja ja, de keurders hebben hun werk gehad. Dit komt vooral omdat we de vogels keuren aan de hand van een puntenstelsel en niet op plaatsing zoals het met de Engelse gebeurt. Ik wil er effe bij vermelden dat de kwaliteit in 2018 heel hoog lag met meerdere kandidaten die in aanmerking kwamen voor de overwinning.

Met deze wil ik dan ook het bestuur bedanken dat ze mij deze kans hebben geboden om deze uitdaging aan te gaan. Het was voor mij heel leerrijk en plezant om te doen.

Om terug te komen naar onze gevleugelde vrienden en wat te toekomst kan brengen wil ik effe vermelden dat wij bezig zijn met een werkgroep kleurgrasparkieten. De bedoeling van deze bende is om de geïnteresseerde liefhebbers op de hoogte te stellen van de standaard van de kleurgrasparkiet.

KBOF heeft in 2019 een vernieuwde versie gemaakt met daarin alles wat je moet weten over de standaard, vererving enz.… Nu ik moet eerlijk zijn na het gelezen te hebben kwam ik tot het besluit dat vele items niet weggelegd zijn voor minder geschoolde mensen. Er worden termen gebruikt die van toepassing zijn door biologen, dierenartsen enz.…

Wat doen wij binnen de werkgroep?

Elk trimester wordt er binnen een andere provincie een vergadering gepland (iedereen de kans te geven eens dicht bij huis te kunnen deelnemen) en gaan we een deel kleuren en mutaties bespreken. Deze worden op voorhand vastgelegd door het bestuur van de werkgroep waar ik zelf ook deel van uit maak.  De mensen die langskomen mogen vogels van de besproken kleurslag meebrengen en deze worden door de aanwezige keurders voor de groep besproken. Het is niet de bedoeling dat er alleen toppers aanwezig zijn maar ook slechte vogels zodat zij het verschil kunnen laten zien. We zijn nu een dik jaar bezig en ik mag toch met fierheid zeggen dat we ongeveer een 100 tal leden hebben waaronder een heel deel van onze Noorderburen.

Het voorbije jaar heb ik in de wandelgangen wat paniekreacties gekregen van vooraanstaand geplaatste mensen binnen de speciaal clubs.  Nu wil ik effe toelichten dat het niet onze bedoeling is om een aparte speciaal club voor kleurgrasparkieten op te richten. De werkgroep dient louter om de juiste informatie te verschaffen aan de liefhebbers van de kleurgrasparkieten die dat wensen.

 

Lid worden van de werkgroep kleurgrasparkieten kan altijd door 10 € over te schrijven op

Werkgroep kleurgrasparkieten

BE97 1030 5806 2349

Met vermelding van naam en e-mailadres.

 

Voor meer informatie kan je altijd bij mij terecht. Stefan.vanleeuw@telenet.be of 0478/373928

Als afsluiter wil ik iedereen veel succes toewensen met het verderzetten van onze mooie hobby.

Stefan Vanleeuw